Izvještaj s radionice o europskom identitetu

Hrvatska paneuropska unija i Hanns-Seidel-Stiftungorganizirali su radionicu za mlade o europskom identitetu 2. prosinca u prostorijama Hrvatske paneuropske unije na kojoj su sudjelovali i naši članovi, Antonio Rastović i Violeta Lenić.

Uvodni pozdrav i ključna izlaganja iznijeli su organizatori radionice: ravnateljica ureda Zaklade HannsSeidel u Zagrebu, gospođa Aleksandra Markić Boban, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije, prof. Pavo Barišić i predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. Mislav Ježić. U svojim govorima osvrnuli su se na ekonomska, kulturološka i politička pitanja Europe te su izrazili svoj pogled na budućnost Europske unije. Nakon uvodnih izlaganja, u raspravu su se uključili mlađi članovi i intelektualci iznijevši vlastita viđenja europskog identiteta i Europske unije, a neka od pitanja koja su bila postavljena su: Što čini identitet Europe i Europske unije? Koji su benefiti europske integracije? Kakvu ulogu u europskom identitetu imaju povijest i kultura?

Govornici su iznijeli zanimljiva stajališta, stavljajući fokus na filozofsko i povijesno podrijetlo europskog identiteta od antičke Grčke pa sve do filozofa Moderne. Također, osim filozofskog i povijesnog podrijetla, naglasak su stavili i nakršćanstvo kao osnovu europskog identiteta. Istaknuli su važnost poslovanja unutar ovakve vrste zajednice, a dakako da su se našla i politološka gledišta ističući geopolitičku analizu i aktualna događanja u Europi. Na kraju izlaganja i raspravenaš član Antonio zatražio je riječ te se zahvalio na odličnim i poučnim izlaganjima. Istaknuo je primjer migranata iz Afrike i Azije, koji vide Europu i Europsku uniju kao najsigurnije mjesto za život te kako bi nam to mogla biti pouka u ovovrijeme nesigurnosti. Izlaganja su bila zaista zanimljiva, koncizna te nam je bila čast sudjelovati na ovakvoj radionici i proširiti vlastita saznanja o navedenoj temi.

Violeta Lenić

Posted

in

by

Tags: