Pregled tjedna: 14. veljače – 20. veljače 2022.

Veljača nastavlja biti obilježena ozbiljnim aferama u Vladi – korumpirani ministri i rastrošni političari više nego ikad ukazuju na problem izostanka političke odgovornosti. Dok prve visibabe najavljuju dolazak paketa mjera protiv inflacije, u Opatiji smo saznali tko će nas predstavljati na Euroviziji. Profiteri tjedna su zagrebački školarci, a najveći je gubitnik kraljica Elizabeta II.

 

Afera na aferu

Nenadanim uhićenjem Darka Horvata dobili smo dio odgovora na pitanje zašto obnova Banije teče toliko sporo da nam je Bruxelles morao produljiti pritok novca za obnovu – izgleda da je ministar bio prezauzet pranjem novca da bi se bavio obnovom kuća. Horvata se tereti da je sebi bliskim ljudima dodjeljivao poticaje u vrijednosti do 200 tisuća kuna, unatoč tome što nisu zadovoljili uvjete natječaja. Premijeru Plenkoviću, koji je u srijedu izjavio da svoj kadar neće smijeniti ni da oporba dubi na trepavicama, u ovom školskom primjeru korupcije najspornija je činjenica da se DORH usudio raditi svoj posao bez njegovog blagoslova. Na presici je slao prikrivene prijetnje Zlati Hrvoj Šipek, glavnoj državnoj odvjetnici koja je trebala biti smijenjena nakon što se otkrilo da je zataškavala slučaj Žalac. Od opoziva ju je, podsjetimo, spasila vladajuća većina, nadajući se da će DORH zaključavati ovakve slučajeve korupcije u ladicu.

Business as usual – tim je riječima Plenković zaključio spomenutu presicu. U pravu je, ovakvi su slučajevi u našem političkom prostoru postali bijedna svakodnevica. U zadnjih sedam dana saznali smo da je ministar Ćorić imao prste u aferi Vjetroelektrane, da je ministar Aladrović svojim prijateljima dobavljao pitanja koja su im olakšala uhljebljivanje i da smo obnovu „podruma“ ilegalno prijavljenog Frke Petešića platili više od 400 tisuća kuna. Sve izgrede ministra Banožića više ne uspijevamo ni pratiti. Stoga nimalo ne čudi sve češće zazivanje prijevremenih izbora od strane oporbe, koja ni sama nije nevina. Peđa Grbin i Arsen Bauk primili su više milijuna kuna naknada jer rade u Zagrebu (neodvojeni od obitelji), a pravdaju se da je njihov dvadesetogodišnji boravak u glavnom gradu „privremenog karaktera“. Eh, eh…

Paketi mjera i kitice visibaba

Vlada je predstavila paket mjera koji će blago zaštititi građane od rasta cijena. Paket uključuje smanjenje PDV-a na hranu, dodjelu jednokratne crkavice umirovljenicima te ograničavanje rasta cijene struje i plina na maksimalno 20 posto. Radi se o skupoj, ali nužnoj intervenciji države koju je podržala čak i oporba. Unatoč tome, vladajućima ovakvi potezi neće osiguravati pozitivne poene sve dok ne shvate da se koncept odgovornosti primjenjuje i na građane i na ministre. Prošli su tjedan razni inspektorati upozoravali građane da će biti drakonski opelješeni budu li ubirali proljetnice, a Osječanin koji je putem Facebooka nudio uslugu sastavljanja namještaja novčano je kažnjen. Istovremeno, malverzacije u vrijednosti dovoljnoj da se isplati paket mjera nisu sankcionirane. Računica je jasna – ako oštećuješ državni proračun, oštećuj ga za milijune.

Vjetrovi nade u školstvu

Pozitivne vijesti dolaze nam iz sektora obrazovanja. Nevjerojatnih 84% zagrebačkih srednjih škola pokazalo je interes za provedbu fakultativnog predmeta Škola i zajednica. Ja ne želim da moje dijete škola upućuje da postane aktivni građanin i pripadnik društva, izjavio je Igor Peternel (DP) u znak protivljenja kurikulumu ŠiZ-a. No zagrebački ravnatelji odlučili su ignorirati političare koji ne žele da mladi kroz praksu rješavaju probleme uočene u zajednici, što je cilj ovog prijeko potrebnog predmeta. Spomenimo i da će od iduće godine srednje škole moći uvesti prijemne ispite. To neće spriječiti sustavni problem inflacije superodlikaša, ali može spriječiti inflaciju osnovnoškolaca koji završavaju na psihijatriji jer se zbog jedne dvojke iz Likovnog u šestom razredu osnovne škole ne mogu upisati u željenu gimnaziju.

Optimistični pesimizam

Ovaj se tjedan, 413 dugih dana nakon potresa, oglasio Grički top. Pucanj topa može simbolizirati dolazak mirnijih vremena, stoga se nadamo da zapadni čelnici griješe u svojim prognozama da ćemo na ukrajinsko-ruskoj granici ubrzo čuti pucnjeve opasnije vrste. Sigurni možemo biti jedino u to da ćemo ovoga svibnja na torinskoj Euroviziji slušati tonove dežurne optimistice Mije Dimšić, pobjednice Dore.

Mirne snove ovih dana sigurno ne sniva kraljica Elizabeta II., koja je pristala odreći se pola svog osobnog bogatstva kako princ Andrew ne bi završio iza rešetaka. 12 milijuna funti – cijena je to za sudjelovanje u Epsteinovom pedofilskom lancu te dokaz da se čak i britanska monarhija, zaštićena nedemokratska institucija, mora suočiti s posljedicama svojih radnji.


Posted

in

by

Tags: