Pregled tjedna: 7. veljače – 13. veljače 2022.

U prošlom smo tjednu saznali da je HNB-ov viceguverner do svoje nekretnine došao moralno upitnim putem, što otvara diskusiju o financijama javnih službenika. Britanski i francuski razgovori s Kremljem rezultirali su diplomatskim fijaskom, dok se problemi naziru i zbog politički obojenih prosvjeda kamiondžija. Ne cvjeta cvijeće ni u Meta poduzeće, a najveći profiter tjedna je – splitski HDZ.

Hrvatska narodna banka u posljednje se vrijeme s punim pravom nalazi na meti kritika javnosti. Nakon krajnje neprofesionalnog natječaja za dizajn eura i otkrića da su djelatnici HNB-a trgovali obveznicama za koje imaju povlaštene informacije, mediji su otkrili da je viceguverner Šubić od agencije za naplatu potraživanja otkupio vilu u Zagrebu za smiješno nizak iznos. Viceguverner ima gotovo dvostruko veću plaću od premijera kako bi izbjegao iskušenje da zloupotrebljava svoj položaj, a stambeno pitanje rješava putem agencija koje su povezane s HNB-om i posluju na rubu zakona. Apsurdno, zar ne? Spomenimo i da je guverner Vujčić prošle godine svoju imovinsku karticu „podebljao“ za barem pet milijuna kuna. Za to su zaslužne četiri nove nekretnine, sporne inozemne nagrade, visoke ušteđevine i astronomske plaće koje rastu proporcionalno s inflacijom.

Podsjetimo, Vujčić je službenik čija je zadaća zaštititi građane od vala poskupljenja koji nas napada sa svih strana. Pitanje je može li guverner milijunaš razumjeti utjecaj jednoznamenkaste inflacije na život mnogobrojnih Hrvata koji već danas žive ispod ili blizu granice siromaštva. Problem financiranja službenika produbljuje i podatak da je Ivan Budalić, HDZ-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Imotskog, uz dvije visoke plaće primio i 64 tisuće kuna naknada po različitim osnovama. Za riječ u Saboru javio se sedam puta. Dolazimo do računice da porezne obveznike jedna minuta Budalićevog govora košta više desetaka tisuća kuna. Nije jedini. Kvalitetu rada javnih dužnosnika nitko ne nadzire, a pravilnici koji visokopozicioniranim političarima omogućuju nekontrolirano rasipništvo nesumnjivo pretvaraju politiku u oportunistički poziv.

Zapad i Rusija nastavljaju igru ping-ponga. Nakon višesatnih pregovora, predsjednici Putin i Macron poručili su da rade na kompromisu. Obje strane šalju krajnje neuvjerljivu poruku da ne žele sukob, već samo potvrdu o sigurnosti. Biden poziva američke civile i diplomate da se povuku iz Ukrajine, čime jasno daje do znanja da očekuje eskalaciju sukoba. O nepostojanju povjerenja svjedoči glasina da se Macron nije htio testirati na koronu kako Rusi ne bi dobili uzorak njegovog DNA, a situaciju sumira izjava Sergeja Lavrova da je razgovor s britanskom ministricom vanjskih poslova „razgovor gluhih s nijemim osobama“. Fenomenalni prošlogodišnji članak iz The Atlantica o tome kako se neke vrijednosti ne brane riječima, nego oružjem postaje sve izgledniji scenarij za budućnost.

Tjedan je obilježio i prosvjed kanadskih kamiondžija, koji su blokirali izvozne rute oko Ottawe kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo obveznim cijepljenjem. Njihov primjer slijede antivakseri u Francuskoj i u ostatku Europe. Opasan je to trend u vremenima kada su opskrbni lanci svjetske ekonomije uvelike ugroženi, ali i primjer kako organizirana radikalna manjima začas može poremetiti svakodnevicu. Udružuju ih, naravno, sporni Facebookovi algoritmi.

No Facebook, mreža koja oblikuje političke režime te utječe na zdravlje pojedinaca i čitavih društava, osjeća pritisak da promijeni svoj model poslovanja. Vrijednost tvrtke srozala se za 30% nakon što je Zuckerberg objavio da je bilježe pad aktivnosti i da će Appleove promjene u politici privatnosti negativno utjecati na poslovanje te marketinške kompanije, koja 98% svojih prihoda duguje bezobrazno preciznom profiliranju svojih korisnika. Možda je konačno došlo vrijeme da se ograniči neobuzdana moć tehnoloških divova.

I za kraj – splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević. Kontroverzni političar, jednako poznat po vatrenoj borbi za komunalni red i antisemitskim izjavama, zaprijetio je urednici Slobodne Dalmacije da će joj se napiti krvi zbog članka koji demantira navode gradske vlasti. Naravno, skandalom se naslađuje splitski HDZ jer Splićani nisu više usmjereni na Mihanovićev „doktorat“. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li glasači na idućim izborima kazniti Ivoševića zbog neprikladnih riječi ili ga nagraditi zbog poduzetnog djelovanja.


Posted

in

by

Tags: