Pregled tjedna: 31. siječnja – 6. veljače 2022.

Veljača prevrtača ovih je dana opravdala svoje ime. Tjedan iza nas obilježio je nastavak tenzija na rusko-ukrajinskoj granici, kao i napeto iščekivanje rasta cijene plina. Umjereno jaki nedjeljni potres tek je neznatan u odnosu na onaj kojeg su u Vladi izazvali Frka Petešić i Banožić, a dobro se ne piše ni Borisu Johnsonu ni IDS-u. Istovremeno, Austrija i Slovenija, s kojima će nas ubrzo spajati i zajednička valuta diskutabilnog dizajna kovanica, uvode zanimljive reforme.

 

Na međunarodnoj sceni ne nazire se kraj sukoba između Rusije i Zapada. Iako su vojni analitičari konzervativni u svojim procjenama o mogućnosti Putinovog napada na Ukrajinu, činjenica je da diplomatski pregovori nisu bili dovoljni da spriječe gomilanje ruskih postrojbi na ukrajinskoj granici. Zapad nije zauzeo čvrst i jedinstven stav prema Kremlju, a nedostatak solidarnosti zasigurno pogoduje mogućnosti oružanog sukoba i civilnih žrtava. Ruski vođa posjetio je Kinu, u kojoj su otvorene Zimske Olimpijske igre (školski primjer sportswashinga). Srdačni susret Putina i Xi Jinpinga zakuhtava novu formu Hladnog rata, no Biden je očito usmjeren na drugog neprijatelja, tj. hvali se likvidacijom vođe Islamske države. Dok se Amerika bori protiv (većinski) zamišljenog terorizma, anti-demokratski vođe imaju visoku podršku svog naroda – samo 5% Rusa smatra da bi za rat bila odgovorna njihova vlada. Putin je, izgleda, u dobroj poziciji.

Dok Europu zabrinjava mogućnost rata, hrvatski građani strahuju od poskupljenja plina, čija bi cijena mogla rasti i do 70 posto. Uprava Gradske plinare optužuje bivšu upravu za nemar u poslovanju, no jasno je da će dugo najavljivana inflacija te kriza energenata izazvana pandemijom i već spomenutim geopolitičkim sukobima ostaviti širi trag na novčanicima potrošača. Najavljuje se porast cijene mesa, koje je zadnjih godina sumnjivo jeftino (na štetu sve malobrojnijih proizvođača i radost inozemnih trgovačkih lanaca), a šalicu kave u zagrebačkim kafićima mogli bismo plaćati do 20 kuna. Izgleda da, nakon desetljeća uzimanja svjetske trgovine zdravo za gotovo, na vidjelo izlazi ograničenost Zemljinih resursa za zadovoljenje naših potreba. Ekološka tranzicija pokazuje se nužnom i za uravnoteženu biosferu i za uravnotežen budžet.

Hrvatski politički establišment ovi problemi ne diraju. Dok Britanci planiraju smijeniti premijera Johnsona zbog održavanja vrtne zabave za vrijeme lockdowna, u Hrvatskoj ni svakodnevne afere ministra Banožića i savjetnika Frke Petešića ne utječu na rating najveće stranke. Zviždačica Đerek otkrila je slučaj pogodovanja zagrebačkim ugostiteljima, koji su godinama dobivali državne prostore, gomilali dugove, a zatim stavljali tvrtke u stečaj i ponovno dobivali prostore. Banožićeva obrana sastoji se od niza raskrinkanih laži dok se naslikava u pilotskoj kabini novih Black Hawkova, američke „donacije“ zbog koje ćemo na obranu potrošiti još nekoliko desetaka milijuna dolara. Ministar obrane očito nas je zamijenio za Ukrajinu, pa smatra da nam Bradleyji i Rafalei nisu dostatni. Otkrilo se da je isti ministar u svom bivšem resornom ministarstvu primao i pošiljke s Brijuna, ali u obliku – mandarina. Čini se da HDZ ne prezire baš sve tragove Titove ostavštine.

Prvi sjeverni susjedi na svoje autoceste uvode digitalne vinjete, a samo državu sjevernije Austrijanci uvode obavezno cijepljenje. Kontroverzna je to odluka koja više nego ikad iziskuje debatu o opravdanosti političke snage znanosti. Kontroverzi ne manjka ni u IDS-u. Nakon što su prošle godine doživjeli debakl i za tek nekoliko (osporavanih) glasova osigurali Istarsku županiju, ovog je tjedna iz stanke istupio župan Miletić zbog navodnog lažiranja unutarstranačkih anketa. IDS je tu odlučio povući liniju – potez koji je ranije činio samo spomenuti župan.

I za kraj, još jedna klasična hrvatska priča. Nije nam bilo dovoljno da smo na kovanici eura odlučili polagati ekskluzivna prava na Nikolu Teslu zbog šale par tisuća građana na online glasovanju. Čini se da je dizajn kovanice na kojoj je kuna (jedini simbol koji ujedinjuje ustaše i partizane, od čijeg mišljenja moramo strahovati i nakon gotovo čitavog stoljeća) zapravo plagijat, preslika fotografije s interneta. U komisijama za kovanicu eura sjedio je Frka Petešić, stoga ne čudi potpuna odsutnost odgovornosti za ovakav promašaj.

Ukoliko ne doživimo cenzuru kao njemački DW u Rusiji, pregled tjedna očekujte i iduće nedjelje.

Napisao: Tomas Kurbanović


Posted

in

by

Tags: