Rat u Ukrajini: Svijet na rubu novog sukoba?

Crni četvrtak za Ukrajinu i Europu

Četvrtak, rano ujutro, 24. veljače 2022. godine, svijet u kojem živimo naglo se promijenio. Kao da u njemu nije bilo dovoljno problema, nejednakosti i nepravde, Vladimir Putin odlučio je pokrenuti specijalnu vojnu operaciju kako bi proveo demilitarizaciju i denacifikaciju ukrajinskog naroda. Rat je šokirao cijeli svijet, u kojem su dotad prevladavali koliko-toliko normalni odnosi među državama. Svi mediji detaljno su objavljivali stanje u Ukrajini i osudili Rusiju. Cijeli zapadni svijet okrenuo je leđa Rusiji zbog neljudskog čina prema čovječanstvu, a ubrzo i potpisao pakete sankcija koji će uvelike otežati situaciju unutar ruske države i njezin položaj u međunarodnoj politici.

No, iako su sankcije nanijele veliku štetu Ruskoj Federaciji i izbacili je iz svjetskog poretka, čak i izolirale, rat još uvijek nije završio! Naime, invazija je još uvijek u tijeku. Traje već nešto više od 70 dana, tisuće civila su poginule, milijuni su pobjegli iz Ukrajine i velika materijalna šteta je napravljena. Vladimir Putin ostavio značajan negativan trag u povijesti čovječanstva. Što možemo zaključiti iz ove invazije?

Na pragu 3. svjetskog rata?

Iako smo mislili da je doba ratova gotovo, Putin je dokazao da ipak nije tako. U svijetu diplomacije, sporazuma i dogovora najmanje se očekivao otvoreni ratni sukob napad sa svih strana, na svaki grad, sa zemlje, iz zraka, čak i s mora. Sve to bez objave rata! Još se uvijek traži točan razlog zašto je Putin odlučio napasti Ukrajinu, uz očiti cilj da se svrgne proeuropski predsjednik Zelenski. Ako se volite vraćati u povijest, prisjetit ćete se da je ove godine stota obljetnica osnutka Sovjetskog Saveza, što bi mogao biti skriveni povod invazije na Ukrajinu. Zastrašujuće je ako jedan od svjetskih lidera želi na pozornicu vratiti poredak koji je Rusiju i ruski narod desetljećima dovodio u neprilike i sukobe.

Ako je hipotetski točna činjenica da se povijest ponavlja te ako napravimo paralelu invazije na Ukrajine i Hitlerove invazije na Poljsku 1939. godine (koja je kasnije službeno postala početak Drugog svjetskog rata), mogli bismo se zabrinuto upitati slijedi li nam novi sukob svjetskih razmjera, Treći svjetski rat? Drugi svjetski rat je počeo upravo invazijom, bez objave rata, s izlikom teritorijalnih prijepora.Kolika je mogućnost da je i ova invazija zapravo najava većeg rata? Teško je procijeniti, no Rusijin potencijalni saveznik, Kina, stalno je pod budnim okom svijeta zbog potencijalne invazije na Tajvan. Ne zaboravimo ni na Izrael, Palestinu i sve ostale nestabilne zemlje u kojima je vrlo lako započeti sukob. Sve je moguće – od daljnjih napada, ratova, ruskog napredovanja i najgoreg mogućeg ishoda: nuklearnog rata, odnosno nuklearne kataklizme.

Optimistični pogled u budućnost

Ipak, nije sve tako crno. Moramo se pouzdati u saveze država, diplomaciju i aktere koji se trude uspostaviti mir te spriječiti katastrofu. Oni su nada za čovječanstvo i siguran sam da će uspjeti spasiti svijet od daljnjih oružanih sukoba i globalnog uništenja. Hrabri Ukrajinci odupiru se napadima tehnološki i brojčano moćnije nacije već više od dva mjeseca i nanijeli su teške gubitke ruskoj vojsci. Zasada u ovoj invaziji nema pobjednika. Ukrajina je izgubila ljude, a Rusija je izbačena iz svjetskog poretka i financijski oštećena, prvenstveno zbog sankcija, ali i zbog neuspješne strategije koja je Putinu iz dana u dan sve skuplja. Ubrzo će ovaj sukob završiti, a zatim se možemo samo nadati da u ostatku svijeta više neće  biti većih napetosti te da možemo zaboraviti na mogućnost Trećeg svjetskog rata.

David Novak


Posted

in

by

Tags: